TİAD, tasarım merkezi projesi ile “Desing in Türkiye” dedirtecek
TİAD, Açık Kaynak Tasarım Merkezi ve İşbirliği Platformu Projesi ile “Design in Türkiye” dedirtecek!
- Açık Kaynak Tasarım Merkezi ve İşbirliği Platformu Projesi ile yüzlerce firma ile endüstriyel tasarımcılar ve mühendisler bir araya gelip; tasarımdan Ar-Ge’ye, otomasyondan yazılıma kadar birçok alanda işbirlikleri kurulmasına öncülük edilecek. Projenin Çevrimiçi Açılış Konferansı 25 Şubat’ta gerçekleşecek.
İmalat sanayinin yapıtaşı olan takım tezgahları sektörünün çatı kuruluşu TİAD, Türkiye’nin katma değerli üretim ve ihracatının artırılması için gerekli altyapının güçlendirilmesine yönelik hayata geçirdiği projelere bir yenisini daha ekledi. TİAD, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteği ile katma değerli üretimin başlangıç noktası olan endüstriyel tasarım ile mühendislik tasarımını, tek çatı altında birleştirecek tasarımda “Design in Türkiye” markasını oluşturmayı hedefledi. Bu hedef için gerekli altyapı, dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik ihtiyaçlarının karşılanması adına Açık Kaynak Tasarım Merkezi ve İşbirliği Platformu Projesi’ni başlattı. Projenin açılış konferansı 25 Şubat’ta çevrimiçi ortamda gerçekleşecek.
TİAD bünyesinde kurulacak ortak kullanımlı tasarım merkezi ve dijital işbirliği portalı ile firma-tasarımcı arasında köprü kurularak hizmetlere daha kolay ulaşılması amaçlanıyor. Proje kapsamında sektör temsilcileri 18 ay boyunca alanında uzman isimlerle mekandan bağımsız olarak bir araya gelecek. Proje ile Türkiye’nin ihracat gücünün ve değerinin, tasarımın gücü kullanılarak küresel rekabette öne geçirilmesi hedefleniyor.
TİAD, hayata geçirdiği Açık Kaynak Tasarım Merkezi ve İşbirliği Platformu Projesi ile tasarımcı-imalatçı arasında köprü oluşturarak küresel rekabette Türkiye sanayisine destek olacak. Düzenlenecek eğitimler ve kurulacak ortak kullanımlı tasarım merkezi ve dijital işbirliği portalıyla; ülkemize know-how transferinin artırılmasına ve küresel arenada “Design in Türkiye” işaretli ürünlerin öne çıkmasına destek sağlamayı amaçlayan proje ile sektörde mühendislik ve endüstriyel ürün tasarımcılarının teknik kapasiteleri, bilgi ve becerilerini, paylaşım ortamı sağlayarak güçlendirecek. 1 Aralık 2021’de başlayan ve 18 ay sürecek pProje ile Türkiye’nin endüstriyel tasarım, imalat sanayinde yeşil üretim, sürdürülebilir ekonomi, otomasyon, Endüstri 4.0 uygulamaları ile tasarımda da dünyada ön plana çıkması hedefleniyor.
“Ürettiğimiz ürünlerin değerini hem yurt içinde hem de küresel arenada hak ettiği noktaya taşıyacağız”
Birçok sektörde olduğu gibi takım tezgahları sektöründe de küresel trendlerin değiştiğini ve rekabetin her geçen gün çetinleştiğini kaydeden TİAD Başkanı Fatih Varlık, “Derneğimiz amaç ve hedeflerinde olduğu gibi sektörümüzün ihracatını ve dünyadaki etkisini artırmak adına İSTKA’nın desteğinin yanı sıra; ülkemizdeki endüstriyel tasarımcıların çatı kuruluşu olan Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK), yazılım ve eğitim desteği sağlayacak olan Yenasoft Yazılım, dünyaca bilinen en prestijli tasarım ödüllerini veren Almanya merkezli iF Design Foundation’ın işbirlikleriyle başlattığımız projeyle, sektörümüzü hem yurt içinde hem de küresel alanda hak ettiği noktaya taşıyacağız. Türk imalat sanayinin Japonya, Almanya, Güney Kore, ABD ve Çin ile olan yarışında, tasarım ve üretim anlamında rekabet avantajı kazanmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Proje kapsamında “Ortak Kullanımlı Tasarım ve Prototipleme Merkezi” ve ”Dijital İşbirliği Platformu” kurulacak
Proje kapsamında TİAD bünyesinde ortak kullanımlı tasarım merkezi ve dijital işbirliği platformu (ODX2) da kurulacağını aktaran Varlık, “Tasarım merkezi ile Türkiye sanayisi; ürün geliştirme, endüstriyel ürün tasarımı, mühendislik kapasitesi artışı, yapılacak uluslararası işbirlikleri ile know-how transferi sayesinde tasarımların görünürlüğünü artırabilecek. Tasarımcılarımızı, telif hakkı, faydalı model hakkında bilgilendirecek, telif hakkı alınmış tasarımların, üreticiler ile buluşmasını sağlayarak, iç ve dış ekonomiye katkı sağlayacak üretimin artırılmasına imkan yaratacağız. İlerleyen dönemlerde proje kapsamında Ortak Kullanımlı Tasarım ve Prototipleme Merkezi kuracağız. Sektörümüzün endüstriyel tasarımcı ve mühendisleri, bu merkezde; Endüstri 4.0 tasarım modeline ve günün ihtiyaçlarına uygun bilgisayar yazılımları, tamamlayıcı donanım ve makinelerle çalışabilecek. Ayrıca, tasarımcılar ile imalatçıları mekandan bağımsız olarak bir araya getirerek işbirliklerini artıran ve güçlendiren “Dijital İşbirliği Platformu” kuracağız. Atacağımız tüm adımlarla orta-yüksek ve ileri teknoloji üretimi için tasarım, tasarımcı ve firmaların üretim kapasitesini geliştirmek ve ülkemizde iklim değişikliğinde önemli bir etken olan karbon emisyonlarının azaltılmasına, dijital yeşil dönüşüme imkan sağlayacağız” dedi ve ilgilileri 25 Şubat’ta çevrimiçi ortamda gerçekleşecek ve detayları aşağıda yer alan açılış konferansına davet etti.
Kayıt: https://form.jotform.com/220451966645057 bağlantısında yer alan kayıt formunu doldurmanız ardından, toplantı katılımınız için gerekli bağlantı bilgileri 24 Şubat 2022 Perşembe, günü e-posta adresinize iletilecektir.