ŞİŞECAM’DAN YAPAY ZEKÂ TEKNOLOJİSİYLE KARBON SALIMINI AZALTACAK PROJE
Sürdürülebilirlik çalışmalarını tüm iÅŸ süreçlerinin merkezine koyan ÅžiÅŸecam, TÜBÄ°TAK desteÄŸi aldığı yapay zekâ projesiyle cam üretimi sırasında oluÅŸan renk sorunlarını ortadan kaldırarak hem üretimdeki fire oranını hem de karbon salımını azaltacak.
Sürdürülebilir bir dünya ve daha verimli üretim süreçleri için çalışmalarına tüm hızıyla devam eden ÅžiÅŸecam’ın Yapay Zekâ ve Makine ÖÄŸrenmesi Yöntemleri ile Cam Rengi Optimizasyonu Projesi (CROP), üretim sırasında oluÅŸan renk sorunlarını ortadan kaldırırken üretimdeki fire oranını ve buna baÄŸlı karbon salımını azaltacak.
ÅžiÅŸecam’ın Koç Üniversitesi, TÜBÄ°TAK Yapay Zekâ Enstitüsü ve Analythinx BiliÅŸim Hizmetleri ile konsorsiyum ortağı olduÄŸu proje kapsamında, renk farklılıklarının en aza indirilmesi ve cam üretiminde yaÅŸanması muhtemel renkle ilgili sorunların kök nedeninin yapay zekâ modelleriyle tespit edilerek hızlı çözüm önerileri getirilmesine olanak saÄŸlayan bir altyapı geliÅŸtirilecek. Cam endüstrisindeki renk kalitesini artırmaya yönelik geliÅŸtirilen projeyle, yapay zekâ alanındaki teknoloji ve bilgi birikiminin üretime entegrasyonu ve ulusal bilgi birikimine katkı saÄŸlaması hedefleniyor.
Ä°lk çalışmalarına ÅžiÅŸecam EskiÅŸehir Cam Ev EÅŸyası fabrikasındaki baÅŸlanacak proje 2 yıl sürecek. ÅžiÅŸecam'ın inovasyon ve sürekli geliÅŸime verdiÄŸi deÄŸeri bir kez daha ortaya koyan projenin tamamlanmasının ardından, elde edilen bilgilerin diÄŸer fabrikalara aktarılmasıyla büyük bir etki yaratması bekleniyor.
TÜBÄ°TAK'ın 2023'teki 1711 Yapay Zekâ Ekosistem ÇaÄŸrısı sonucunda desteklenen 17 projeden biri olan CROP, yapay zekânın yarattığı deÄŸiÅŸimi yönetmek, insanlık yararına neticeler elde etmek, yapay zekâdan deÄŸer üretmek ve kritik teknolojilerde tam bağımsızlık hedefine katkı saÄŸlayacak nitelikte bir modelleme içeriyor.