Hidrolik Sistemin Temel Bileşenleri ve Sınıflandırılması
Hidrolik bileÅŸenler, hidrolik sistem ekipmanının temel bileÅŸenleridir ve dört kategoriye ayrılır: hidrolik pompalar, kontrol valfleri, aktüatörler ve hidrolik aksesuarlar. Bu makale temel olarak hidrolik sistemin hidrolik bileÅŸenlerinin özelliklerini ve sınıflandırmasını tanıtmaktadır.
(1) HIDROLIK POMPA
Hidrolik pompa, mekanik enerji-hidrolik enerji dönüÅŸüm elemanıdır. Hidrolik sistem için gereksinimleri karşılayan bir hidrolik yaÄŸ kaynağı saÄŸlamaktan sorumludur ve hidrolik sistemin güç elemanıdır. Hidrolik pompaların özellikleri ÅŸunlardır:
1. Yapı daha karmaşıktır ve iÅŸleme teknolojisi, malzemeler ve kurulum gereksinimlerinin tümü yüksektir.
2. Hidrolik pompa, hidrolik sistemdeki en büyük yüke ve en uzun çalışma süresine sahip bileÅŸendir, bu nedenle aşınma ve bozulma hızı da hızlıdır.
3. Hidrolik pompanın takılması ve sökülmesi zahmetlidir. Kurulumun doÄŸruluÄŸunu saÄŸlamak için genellikle sık sık sökülmesi uygun deÄŸildir. Hidrolik pompa, hidrolik sistemin önemli bir bileÅŸenidir. Hidrolik pompa hasar gördükten sonra, sistem basıncı ve akışı üzerinde bir dizi etkiye sahip olacaktır.
Hidrolik pompanın hasarı esas olarak çalışma parçasında, hareketli parçalarda ve çalışma parçasının aşınması, yatağın hasar görmesi ve ÅŸanzıman milinin burulması gibi güç aktarım parçalarında meydana gelir.
Yapıya göre, hidrolik pompalar temel olarak üç türe ayrılır: diÅŸli pompalar, kanatlı pompalar ve eksenel pistonlu pompalar. Basınç seviyelerine göre, düÅŸük basınçlı pompalar, orta ve düÅŸük basınçlı pompalar ve yüksek basınçlı pompalar olarak ayrılabilirler. Deplasman boyutuna göre büyük pompalar ve küçük pompalar vardır. Deplasman deÄŸiÅŸimine göre kantitatif pompalar ve deÄŸiÅŸken pompalar vardır.
(2) KONTROL VALFLERÄ°
Kontrol valfleri temel olarak basınç valflerini, yön valflerini ve akış valflerini içerir.
1. Basınç Valfi
Hidrolik sistemin basınç düzenleyici ve sınırlayıcı bileÅŸenidir ve temel olarak çeÅŸitli taÅŸma valfleri, basınç düÅŸürücü valfler ve sıralı valfler içerir. Åžu anda, çoÄŸu basınç valfi ikincil valflerdir. Basınç valfi arızalandığında, basınç düÅŸüÅŸü, basınç yok, basınç dalgalanması ve ayarlanmaması, basınç valfi çekirdeÄŸinin sıkışması ve yayın kırılması gibi basınç dengesizliÄŸine neden olur. Basınç valfi aynı zamanda teÅŸhis ve izlemenin temel nesnesidir.
2. Yön Valfi
Esas olarak, hidrolik devrenin açma-kapama pozitif ve negatif akış yönlerini kontrol etmek için çeÅŸitli ters çevirme valfleri ve tek yönlü valfler içerir. Geri dönüÅŸ valfi aralıklı olarak çalışır ve ömrü geri dönüÅŸ sayısına göre hesaplanır. Ters çevirme valfinin hasarı esas olarak valf çekirdeÄŸi eÅŸleÅŸme yüzeyinin aşınması, valf çekirdeÄŸinin sıkışması, yayın kırılması veya zayıf olması ve elektromıknatısın hasar görmesidir. Geri vites valfinin kullanım sırasında baÅŸ aÅŸağı takılması kolaydır ve yön valfinin makarasının da baÅŸ aÅŸağı takılması kolaydır. Geri vites valfi hasar gördükten sonra, hidrolik sistemin hareket sırası düzensizleÅŸecektir. Tek yönlü valfin hasarı esas olarak sızdırmazlık yüzeyinde meydana gelir.
3. Akış Valfi
Aktüatörün hareket hızını kontrol etmek için yaÄŸ devresinden geçen akışı kontrol etmek için kullanılır, esas olarak çeÅŸitli hız kontrol valfleri ve gaz kelebeÄŸi valfleri dahil. Akış valfinin arızası esas olarak orifisin tıkanmasında ve sıkışmış valf çekirdeÄŸinde yatmaktadır. Akış valfi arızalandıktan sonra, hidrolik sistem kontrolden çıkacaktır.
(3) AKTÜATÖR
Aktüatör temel olarak hidrolik silindirler ve hidrolik motorlar içerir.
1. Hidrolik Silindir
Hidrolik yağın etkisi altında, yük doÄŸrusal olarak hareket etmeye itilir. Hidrolik silindirin hasarı esas olarak contada meydana gelir. Contanın hasar görmesi, hidrolik silindirin yavaÅŸlamasına ve sürünmesine ve dış sızıntıya neden olur.
2. Hidrolik Motor
Hidrolik yaÄŸ ile tahrik edilir, dönme hareketi üretir ve yüke hız ve tork verir. Hidrolik motorlar temel olarak diÅŸli motorları, kanatlı motorları, eksenel veya radyal pistonlu hidrolik motorları içerir. Hidrolik motorun ana hasarı, çalışma parçalarının ve hareketli parçaların aşınmasıdır, bu da boÅŸluÄŸu arttırır, bu da çıkış torkunun ve hızının düÅŸmesine, sızıntıya ve titreÅŸimin artmasına neden olur. Bir çalışma döngüsünde, hidrolik motor zamanın bir kısmında çalışır ve zamanın diÄŸer kısmı durmuÅŸ durumdadır ve hareket hızı nispeten yavaÅŸtır. Hidrolik pompa ile karşılaÅŸtırıldığında aşınma hızı yavaÅŸtır.
(4) HIDROLIK AKSESUARLAR
Hidrolik aksesuarlar arasında contalar, filtreler, akümülatörler, soÄŸutucular vb. bulunur.
1. Akümülatör
Esas olarak basınç ve akış titreÅŸimini emmek için, yardımcı enerji ve sistem basıncını korumak için kullanılır.
2. Filtre
YaÄŸdaki çeÅŸitli kirleticileri filtrelemek ve hidrolik sistemi korumak için kullanılır. Önemli bir hidrolik bileÅŸendir.
3. YaÄŸ SoÄŸutucu / EÅŸanjör
Sistemin çalışması sırasında oluÅŸan ısıyı soÄŸutmak ve sıcaklık dengesini korumak için kullanılır.
4. Contalar
Hidrolik sistemin normal basıncını koruması için bir garanti faktörüdür. Hidrolik cihazın enerji akışı malzeme akışı ile tutarlıdır ve ileri geri iletiÅŸim halindedirler. Bu nedenle, hidrolik devredeki herhangi bir sızdırmazlık sorunu, sistem enerji iletiminin sapmasına neden olacaktır.
5. DiÄŸerleri
Temel olarak boru baÄŸlantı parçaları, boru kelepçeleri, baÄŸlantılar, aletler vb.
Detaylı bilgi için: www.omaxhydraulics.com