GIFA, METEC, THERMPROCESS ve NEWCAST 2019: Küresel Döküm ve Metalürji Sanayilerinin Erişim Noktası
Haziran 2019’da Düsseldorf kenti uluslararası döküm ve metalürji sanayilerinin erişim noktasını oluşturacak: Dünyanın farklı yerlerinden gelecek 2.000 dolayında katılımcı firma ürün ve hizmetlerini 25 – 29 Haziran 2019 tarihleri arasında sektörlerinde lider uluslararası fuarlar olan GIFA, METEC, THERMPROCESS ve NEWCAST kapsamında sergileyecek. Dörtlü fuar etkinliği döküm teknikleri, döküm ürünler, metalürji ve ısıl işlem tekniklerini çok kapsamlı şekilde ele alıyor. Piyasanın önde gelen üreticilerinin yanı sıra küçük çaplı yenilikçi firmalar da Ren Bölgesi’nin metropolünde düzenlenecek dörtlü fuarda temsil ediliyor olacak. Sektörün 2019 yılındaki önemli etkinliğine dünyanın farklı yerlerinden 78.000 dolayında ihtisas ziyaretçisinin gelmesi bekleniyor. Messe Düsseldorf Metal ve Akışkan Teknolojileri Küresel Portföy Direktörü Friedrich Kehrer fuarı şu sözlerle tanımlıyor: „Fuar dörtlüsünün en önemli özelliğini – gerek arz gerekse talep açısından – piyasanın tüm yönleriyle ele alınacak olması oluşturuyor. GMTN Fuarı’nda gerek küresel oyuncular gerekse piyasanın önde gelen firmaları fuar merkezinin 12 salonunda sektördeki mega trendleri, yenilikleri ve en son teknolojileri tanıtacak. Bu denli kapsamlı bir sektörel sunumu dünya genelinde başka hiçbir fuarda görebilme imkanı bulunmuyor. Katmanlı üretim (additive manufacturing), Endüstri 4.0 veya otomotiv sektörüne yönelik hafif konstrüksiyonlar gibi güncel sektörel konuların ele alınacak olması, önümüzdeki GMTN etkinliğinin bir kez daha yön verici olacağını gösteriyor.” Bu nedenle de “Bright World of Metals” etkinliğinin uluslararası kapsama alanı da çok geniş olacak. Bugüne kadar elde edilen deneyimler fuar ziyaretçilerinin yarısından fazlasının denizaşırı ülkelerden ve Avrupa’dan gelmekte olduğunu ortaya koyuyor.
Ziyaretçilerin fuar merkezinde kolayca yönlendirilebilmesi için fuar salonları konulara göre ayrılmış, yani her salonda farklı bir ağırlıklı konu ele alınacak şekilde düzenlenmiş bulunuyor:
“Bright World of Metals“ etkinliğinin başarısında rol oynayan bir diğer faktörü ise GIFA Konferansı, European Steel Technology and Application Days/ESTAD, European Metallurgical Conference/EMC, THERMPROCESS-Sempozyumu veya NEWCAST-FORUM gibi uluslararası kongre ve konferansları içeren kapsamlı fuar çerçeve programı oluşturuyor. NEWCAST-Award gibi ödül törenleri ve VDMA/Endüstriyel Fırın Araştırmaları Birliği tarafından düzenlenecek olan FOGI gibi özel gösteriler de fuar açısından önemli rol oynuyor.
Gelecek fuarda GIFA çerçevesinde 13. salonda ilk kez Additive Manufacturing konulu bir özel gösteri gerçekleşecek. Katmanlı üretim teknikleri gerek model, kalıp ve kalıp çekirdeği üretiminde gerekse doğrudan metal presleme işleminde dökümhaneler ve onların tedarikçileri açısından yeni bir potansiyel içeriyor. Messe Düsseldorf Metal ve Akışkan Teknolojileri Yardımcı Direktörü Gerrit Nawracala etkinliği şu sözlerle tanımlıyor: “Özel gösterimizle bu potansiyelin değerlendirileceği bir platform oluşturmayı amaçlıyoruz. Özellikle e-mobilite ve otomotiv sanayine yönelik hafif yapı üretimi açısından GIFA itici güç oluşturacak. Bu husus kısa süre önce Alman Döküm Sanayi Federal Birliği tarafından başlatılan ve elektro mobilitenin döküm sanayi ve döküm ürünleri üzerindeki etkisini konu alan araştırmada da ele alınmış bulunuyor. Bu araştırmaya göre, hibrid ve elektrikli tahrik sistemleri gibi alternatif yöntemler için talep duyulacak döküm ürünlerde 2030 yılına kadar -yanmalı motorlarda kullanılan döküm ürünlere kıyasla- çok daha büyük bir artış görülecek.” Yine aynı araştırmaya göre döküm ürünlere yönelik talep 2030 yılında doruk noktasına ulaşmış olacak. Dolayısıyla GIFA 2019’un çok olumlu koşullar altında gerçekleşeceğini söyleyebiliriz.
ecoMetals & ecoTrails
GMTN fuar dörtlüsü ecoMetals kampanyası ile giderek önem kazanmakta olan güncel bir konuyu ele alıyor. Kampanyanın ağırlıklı konularını kaynak ve enerji verimliliği, iklim koruma ve yenilikçi yöntem ve ürünler oluşturuyor. Bu konulardan en az birine yönelik ürün, çözüm veya proses yöntemi tanıtacak olan katılımcı firmalar GTMN ekibiyle temasa geçiyor. Diğer taraftan ziyaretçiler de özel olarak hazırlanmış bir broşür üzerinden bu konuya ilişkin bilgiye ulaşabilme ve ayrıca ecoMetals konusunda tanıtılacak ürün ve hizmetler hakkında online bilgi edinebilme olanağına sahip bulunuyorlar. Bunların yanı sıra, GMTN 2015’de olduğu gibi önümüzdeki fuarda da ilgilenen ziyaretçiler için rehberli turlar düzenlenecek.
GIFA: Teknolojik yeniliklerin buluşma noktası
GIFA onlarca yıldan beri döküm teknikleri alanındaki katma değer zincirinin tamamına yönelik teknolojik yeniliklerin ve inovasyonların buluşma noktasını oluşturuyor. Bu özelliğini 2019 yılında da aynen sürdürüyor olacak. Bu alanda söz sahibi olan ülkelerden gelecek 900’ü aşkın katılımcı firma fuar merkezinin 10 ila 13 ve 15 ila 17. salonlarında ürün ve hizmetlerini tanıtacak. Bunların arasında küresel pazarda lider konumda bulunan Bühler AG (İsviçre), Kuka Deutschland GmbH, Loramendi S. Coop (İspanya), Sinto Group (HWS-Heinrich Wagner Sinto/Almanya) ve Vesuvius GmbH (Almanya) gibi firmalar da yer alıyor. Ayrıca Çin ve İtalya’dan büyük çaplı toplu katılımlar gerçekleşecek.
NEWCAST: Yüksek uluslararası katılım oranı
Beşinci kez düzenlenecek olan NEWCAST Fuarı artık önemli bir uluslararası fuar haline gelmiş bulunuyor. Fuar merkezinin 13 ve 14. salonlarında 400’ü aşkın katılımcı firma döküm parça üretiminin ne denli küresel nitelik kazanmış olduğunu ortaya koyacak. American Foundry Society (ABD), Bosch Rexroth AG (Almanya), Finoba Automotive GmbH (Almanya), Adolf Foehl (Almanya), GF Casting Solutions AG (İsviçre), GOM GmbH (Almanya), Hengong Machinery Technology (Çin), Kimura Foundry Co., Ltd. (Japonya), Kutes Metal Inc. (Türkiye), Siempelkamp (Almanya) veya Waupaca Foundry (ABD) gibi pazarda lider konumda bulunan firmalar bu platformda temsil edilecek. Ayrıca Çin, Hindistan ve Türkiye’den geniş çaplı toplu katılımlar için yapılmış başvurular da dikkat çekiyor.
METEC 2019: 10. yılda başarı yolunda
Önümüzdeki yıl 10.kez düzenlenecek olan ve programında kongrelerin de yer aldığı Uluslararası Metalürji İhtisas Fuarı’nın 2015 yılındaki başarısını gelecek yıl da sürdürmesi bekleniyor: Dünyanın çeşitli yerlerinden gelecek 500’ü aşkın katılımcı firma fuar merkezinin 3, 4 ve 5. salonlarında ham demir, çelik veya demir dışı metal imalatında veya çelik döküm ve çelik şekillendirme işlemlerinde kullanılan üretim tesislerinin yanı sıra metalürji tesisleri, haddehane ve çelik üretim tesislerine yönelik ekipman ve komponentleri sergileyecek. Inteco (Avusturya), Primetals Technologies Ltd. (İngiltere), RHI Magnesita (Avusturya), SMS Group (Almanya), Tenova S.P.A. (İtalya) veya Sinosteel (Çin) gibi firmalar da katılımcılar arasında yer alıyor. METEC Fuarı’nda önümüzdeki yıl ilk kez dövme ürünlere de yer verilecek. Bu ürünler şimdiye dek NEWCAST kapsamında sergileniyordu, ancak giderek artan önemleri nedeniyle Metalürji İhtisas Fuarı’na dahil edildi.
Sektörün lider firmaları THERMPROCESS Fuarı’nda
Yaklaşık % 50 oranında yurtdışı katılımı ve 300 dolayında katılımcı firma ile THERMPROCESS de artık küresel düzeyde önemli bir fuar haline gelmiş olup, uluslararası tedarikçiler için vazgeçilmez bir etkinlik oluşturuyor. Sektörün lider firmaları tarafından yapılmış olan katılım başvuruları da bu hususu kanıtlıyor: Ajax Tocco Magnethermic GmbH (Almanya), Andritz März GmbH (Almanya), Electrotherm (Hindistan), Honeywell Thermal Solutions – Elster GmbH (Almanya), Inductoherrm Europe Ltd (İngiltere), ITG Induktionslanlagen GmbH (Almanya) und Seco/Warwick Europe (Polonya) endüstriyel fırınlar, endüstriyel ısıl işlem tesisleri ve değerli metal, sert metal, seramik, demir ve çeliklere yönelik ısıl işlemler, ayrıca yapı elemanları, donanımlar, üretim malzemeleri ve yardımcı malzemeler alanlarındaki teknolojik eğilimleri sergileyecek.