Elektronik, robot teknolojisinin itici gücü
Robot teknolojisindeki büyümenin ardında yüzde 33 ile elektrik-elektronik endüstrisi geliyor
Robot teknolojisindeki büyümenin ardında yüzde 33 ile elektrik-elektronik endüstrisi geliyor
Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök’ün Uluslararası Robot Federasyonu’nun 2018 Raporu verilerine göre yaptığı değerlendirmede kolaboratif robot teknolojisindeki büyümenin ana itici sektörlerinde elektrik-elektronik başta geliyor
İnsanla iş birliğine dayalı kolaboratif robot teknolojilerine olan ilgi tüm sektörlerde olduğu gibi elektrik-elektronik sektöründe de artıyor. Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök’ün IFR (Uluslararası Robot Federasyonu) 2018 Raporu verilerinden yaptığı değerlendirmelere göre; robot satışları yüzde 30 artarak 381 bin 335 adede ulaştı. Büyümenin ana itici sektörleri yüzde 55 ile metal endüstrisi olurken, yüzde 33 ile elektrik-elektronik endüstrisi oldu. Gök’e göre 2015’ten bu yana tüm dünyada büyük ivme yakalayan elektrik-elektronik endüstrisi, özellikle Çin, Japonya, Güney Kore gibi Asya pazarında büyük bir ağırlık elde etti.
“KOBİ’ler için esnek üretim ulaşılabilir oluyor”
Universal Robots’un insanla iş birliğine dayalı kolaboratif robotlarının, pek çok sektörde olduğu gibi elektrik-elektronik sektöründe de başarılı sonuçlar sağladığını ifade eden Gök, “Elektrik-elektronik sektöründe alma-bırakma, cıvatalama, lehimleme, delik delme, mastik, yapıştırıcı dağıtma gibi montaj ve taşıma vb. uygulamaları yapıyoruz. Hafif robotlarımız, yerden tasarruf sağlıyor, elektrik-elektronik sektöründeki üretim düzenini değiştirmeden birden çok üretim hattına kolayca tekrar konumlandırılabiliyor. Karmaşık işleri yerine getirirken, çalışanların yaralanma riskini azaltıyor. Hemen hemen her türlü manuel işi otomatikleştirmede esneklik kazandırıyor. Büyük ölçekli firmalarda olduğu gibi KOBİ’ler için de esnek üretimi herkes için ulaşılabilir hale getiriyor” dedi.
Hızlı yatırım geri dönüşü
Universal Robots’un periyodik bakım masrafı gerektirmeyen, düşük enerji tüketimi ve tüm eksenlerinde ±360 derece hareket kabiliyetine sahip kolaboratif robotları aydınlatma, elektrik-elektronik ürünleri, cep telefonları, bilgisayarlar, test cihazları, sesli-görsel vs. her türlü elektrik- elektronik ürünün üretimine hızlı ve kolay bir şekilde entegre edilebiliyor. Sıklıkla montaj (cıvatalama), yapıştırma dağıtma, taşıma, alma bırakma, kalite kontrol, süreçlerinde başarıyla insanla beraber güvenle kullanılarak esnek, kaliteli ve sürdürülebilir üretim sağlanıyor. Kısa sürede yatırım geri dönüşü sağlayarak üretimde katma değer yaratıyor.
Universal Robots Hakkında
Merkezi Danimarka’da olan 2005’te kurulan Universal Robots; 'Cobots' (Collaborative Robots) olarak adlandırılan, hafif ve esnek robot kollarıyla endüstriyel robotiği yeniden keşfetmiştir. UR3, UR3e, UR5, UR5e ve UR10, UR10e olarak farklı erişim ve taşıma kapasitesiyle CB ve e-Series olarak 2 seri ve üç temel 'cobots' mevcuttur. Universal Robots’un 50’den fazla ülkede distribütörlüğü bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Çin, Hindistan, Singapur, Japonya, Güney Kore, Meksika ve Tayvan'daki bölgesel ofislerine Türkiye’yi de ekleyerek dünya çapında yaklaşık +400 partnerlik güçlü dağıtım ağıyla faaliyet göstermektedir. Universal Robots'un ürünleri metal, makine, otomotiv, gıda ve tarım, mobilya, ilaç ve kimya, plastik ve polimer vb. birçok sektörde kullanılmaktadır. Yenilikçi UR+ ‘Tak ve Çalıştır’ uygulamasıyla kolay ve hızlı kurulum sağlayabilen Universal Robots, ücretsiz online eğitim sunulan Universal Robots Akademi ile iş birliğine dayalı robot kavramlarını öğrenmek isteyenler için bir platform sunmaktadır. Kolay programlama, hızlı kurulum, esnek konumlandırma ve uygulama, iş birliğine dayalı, insan ile beraber çalışmaya uygun yapısıyla (risk değerlendirmesine bağlıdır) kullanıcılara avantaj sağlayan Universal Robots, enerji verimliliği, az alan kaplamasıyla sağladığı alan tasarrufuyla da işletmelerin maliyetlerini azaltmaktır. İş birliğine dayalı cobot’larda standartları belirleyen Universal Robots, robot teknolojisinin Nobel’i sayılan Engelberger Ödülü’nün de sahibi olmuştur.